+48 800 003 033

Czym jest odporność organizmu i jak ją wzmocnić?

Czym jest odporność organizmu i jak ją wzmocnić?
przepisy na zdrowe dania
Zaktualizowano: 12 December 2024
Czytać 8 minut Opublikowano: 28 August 2024 1410
Odporność to system obronny organizmu przed czynnikami zakaźnymi, takimi jak wirusy i bakterie. Odporność jest ściśle powiązana ze wszystkimi układami i narządami, dlatego warto ją wzmacniać i dbać o nią.

Czym jest odporność organizmu i jak działa?

Układ odpornościowy to zbiór komórek w organizmie wyposażonych w receptory, które rozpoznają i niszczą obce substancje (bakterie, wirusy, toksyny, pasożyty, komórki nowotworowe i produkty rozpadu). Za produkcję komórek obronnych odpowiedzialne są narządy układu odpornościowego: grasica, szpik kostny, węzły chłonne, śledziona i jelita.

Odporność wrodzona i nabyta

Istnieją dwa rodzaje odporności: wrodzona i nabyta. Odporność wrodzona to zestaw komórek, które są genetycznie wbudowane w organizm (do rozpoznania obcego czynnika nie jest wymagany wcześniejszy kontakt z antygenami).

Odporność nabyta (adaptacyjna) to odpowiedź organizmu na antygeny, które już dostały się do jego wnętrza i pozostały w pamięci immunologicznej po przebytej chorobie. Na przykład w przypadku ospy wietrznej wytwarzane są przeciwciała, które będą rozpoznawać i niszczyć wirusowe patogeny, dzięki czemu osoba, która przeszła ospę wietrzną, rozwija trwałą odporność na ponowne zakażenie.

Odporność adaptacyjna u każdego człowieka jest indywidualna (zależy od wpływów środowiska i przebytych infekcji) i kształtuje się przez całe życie. Dzieli się również na odporność naturalną (przekazywaną w macicy lub powstałą po chorobie) i sztuczną (aktywuje się po szczepieniu lub podaniu surowicy immunoglobulin).

Specyfika odporności u dzieci i dorosłych

Odporność zaczyna kształtować się podczas rozwoju płodowego, a dziecko rodzi się już z odpornością nabytą. Karmienie piersią również chroni noworodka przez kilka miesięcy, ponieważ pozwala przenieść immunoglobuliny (białka rozpoznające obce substancje) od matki.

Kształtowanie odporności nabytej rozpoczyna się w wieku trzech – sześciu miesięcy i trwa do okresu dojrzewania (średnio do 13-16 roku życia). W trakcie rozwoju układ odpornościowy przechodzi okresy krytyczne – skoki zachorowalności w różnych okresach dzieciństwa. Dziecko przed okresem dojrzewania jest bardziej podatne na choroby zakaźne niż osoba dorosła, ponieważ jego pamięć immunologiczna dopiero się kształtuje.

W starszym wieku układ odpornościowy słabnie na skutek naturalnego spadku liczby komórek odpornościowych w organizmie związanego z procesem starzenia się. Dlatego im starsza osoba, tym słabszy układ odpornościowy, co zwiększa ryzyko zachorowania na wiele chorób zakaźnych i nowotworów. Szczepienia pomagają chronić osoby starsze przed infekcjami sezonowymi.

Co osłabia układ odpornościowy?

Osłabienie odporności powodują zwykle długotrwałe choroby (na przykład nowotworowe, uszkodzenie wątroby, nieprawidłowości w układzie krążenia) lub zabiegami chirurgicznymi z trudnym okresem rekonwalescencji. Inne czynniki obniżające odporność:

  • palenie tytoniu i nadużywanie alkoholu;
  • nieprzestrzeganie zasad higieny osobistej;
  • niezbilansowana dieta (niedobór witamin i minerałów, dieta niskokaloryczna i głodówki);
  • długotrwałe stosowanie leków (przeciwnowotworowych, przeciwbakteryjnych, hormonalnych);
  • zaniechanie szczepień (rutynowych i sezonowych);
  • zaburzenia snu;
  • siedzący tryb życia;
  • zaniedbanie zasad gotowania surowego mięsa i ryb;
  • zaburzenia metabolizmu (na skutek chorób endokrynologicznych, otyłości, anoreksji).

Na odporność wpływają czynniki zewnętrzne, na przykład częste narażenie na szkodliwe substancje (praca z substancjami chemicznymi, zanieczyszczone powietrze, złej jakości woda pitna, podwyższony poziom promieniowania). Odporność jest również ściśle powiązana z układem nerwowym i stanem psychoemocjonalnym, dlatego mogą ją osłabiać zaburzenia snu, częsty stres i przepracowanie.

Objawy obniżonej odporności

Układ odpornościowy może być osłabiony: nie reagować na infekcje i nie atakować obcych komórek. Objawy obniżonej odporności:

  • częste przeziębienia, choroby wirusowe układu oddechowego i infekcje bakteryjne z powikłaniami;
  • nawracające stany zapalne górnych i dolnych dróg oddechowych;
  • stany zapalne skóry (na przykład czyraki, jęczmień, wysypka, łuszczenie się skóry);
  • zaburzenia snu (bezsenność, przerywany sen, senność w ciągu dnia);
  • szybkie męczenie się i ogólne osłabienie;
  • powiększenie węzłów chłonnych;
  • reakcje alergiczne;
  • drażliwość, nerwowość, apatia.

Obniżona odporność wpływa również na wygląd zewnętrzny – objawia się bladą skórą, pogorszeniem stanu włosów i paznokci. Może również wystąpić obrzęk oczu i kończyn.

Objawy obniżonej odporności

Objawy obniżonej odporności

W przypadku wystąpienia objawów obniżonej odporności konieczna jest konsultacja z lekarzem rodzinnym. Zaburzenia czynności układu odpornościowego mogą bowiem zwiększać podatność organizmu na patogeny, rozwój chorób zakaźnych i zapalnych, a także procesów nowotworowych.

Kiedy trzeba skonsultować się z lekarzem immunologiem?

Immunolog to lekarz, który diagnozuje i leczy zaburzenia układu odpornościowego (choroby związane z niedoborem odporności). Niedobory odporności mogą być pierwotne (spowodowane genetycznym uszkodzeniem niektórych komórek) lub wtórne (nabyte w wyniku długotrwałych i ciężkich chorób zakaźnych). Wskazania do konsultacji z immunologiem:

  • częste i ostre reakcje alergiczne, które nie reagują na leczenie;
  • podwyższona temperatura ciała bez wyraźnej przyczyny lub towarzyszących objawów;
  • nawracające infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybicze;
  • zaburzenia trawienia (przewlekłe zaparcia lub biegunki);
  • powikłania ostrych infekcji dróg oddechowych (zapalenie zatok, zapalenie ucha środkowego, zapalenie płuc);
  • niedobór odporności zdiagnozowany u najbliższych krewnych.

Immunolog przeprowadza diagnostykę przed szczepieniem i leczy powikłania poszczepienne. Zajmuje się również leczeniem i monitorowaniem chorób autoimmunologicznych, w których organizm postrzega zdrowe komórki jako obce (na przykład reumatyzm, zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa, toczeń rumieniowaty układowy, celiakia, choroba Addisona, łuszczyca).

Jak podnieść odporność?

Odporność można wzmocnić, wprowadzając zmiany w stylu życia: tworząc korzystne warunki dla funkcjonowania układu odpornościowego. Sposoby na poprawę odporności:

  • uregulowanie rytmu snu (osoba dorosła potrzebuje co najmniej siedmiu-ośmiu godzin snu na dobę);
  • regularna aktywność fizyczna (należy ćwiczyć przez co najmniej 150 minut tygodniowo);
  • rzucenie palenia i ograniczenie spożycia alkoholu;
  • unikanie stresu i przepracowania;
  • zbilansowana dieta;
  • utrzymywanie czystości i odpowiedniej wilgotności w pomieszczeniach.

W razie potrzeby należy uzupełnić niedobór mikroelementów i witamin w organizmie. Witaminy i ich dawkowanie powinny być przepisywane przez lekarza, biorąc pod uwagę ogólny stan zdrowia, obecność chorób współistniejących i wyniki badań laboratoryjnych, ponieważ nadmiar niektórych substancji może niekorzystnie wpływać na organizm.

Należy również w odpowiednim czasie diagnozować i leczyć choroby przewodu pokarmowego, ponieważ odporność zależy od prawidłowej pracy układu pokarmowego i właściwej mikroflory jelitowej. Ważne jest, aby podtrzymywać odporność organizmu w czasie epidemii i stosować środki zapobiegawcze.

Które witaminy pomogą wzmocnić układ odpornościowy?

Zaleca się dostarczanie organizmowi niezbędnych witamin i minerałów ze zbilansowanej diety. Dodatkowe przyjmowanie preparatów witaminowo-mineralnych należy skonsultować z lekarzem. Poniższa tabela przedstawia witaminy, które pomagają wzmocnić odporność oraz ich zalecane dzienne dawki dla dorosłych i dla dzieci.

Witaminy wzmacniające odporność

Witamina/Składnik mineralny

Funkcje

Dawka dobowa dla dzieci

Dawka dobowa dla dorosłych

Witamina C (kwas askorbinowy)

Wspomaga układ odpornościowy, przeciwutleniacz

45-75 mg (dzieci w wieku 1-18 lat)

75-90 mg

Witamina D

Reguluje funkcje odpornościowe, wzmacnia kości

600-1000 IU (dzieci i dorośli)

600-1000 IU

Witamina E

Przeciwutleniacz, chroni komórki

6-15 mg (dzieci w wieku 1-18 lat)

15 mg

Witamina A

Wzmacnia błony śluzowe, poprawia wzrok

300-900 µg (dzieci w wieku 1-18 lat)

700-900 µg

Witamina B6

Wspomaga układ odpornościowy, bierze udział w procesie przemiany materii

0,5-2 mg (dzieci w wieku 1-18 lat)

1.3-2 mg

Witamina B12

Wspomaga układ nerwowy, uczestniczy w tworzeniu czerwonych krwinek

0,9-2,4 µg (dzieci w wieku 1-18 lat)

2.4 µg

Kwas foliowy

Wspomaga podział komórek, wzmacnia odporność

150-300 µg (dzieci w wieku 1-18 lat))

400 µg

Żelazo

Bierze udział w powstawaniu czerwonych krwinek, wspomaga odporność

7-10 mg (dzieci w wieku 1-18 lat)

8-18 mg (zależnie od płci)

Cynk

Wspomaga funkcje odpornościowe, łagodzi stany zapalne

2-11 mg (dzieci w wieku 1-18 lat)

8-11 mg

Selen

Przeciwutleniacz, wzmacnia układ odpornościowy

20-70 µg (dzieci w wieku 1-18 lat)

55-70 µg

Niedobór witamin występuje częściej w chłodnych miesiącach, ponieważ spożywa się wtedy mniej świeżych owoców i warzyw, które są naturalnym źródłem witamin. Dodatkowe przyjmowanie witamin jesienią i zimą jest konieczne, aby zapobiec sezonowym chorobom układu oddechowego. Wybierając preparat, należy wziąć pod uwagę nie tylko porę roku, ale także indywidualny stan organizmu, dlatego konieczna jest konsultacja z lekarzem.

Żywność, która wspomaga odporność

Produkty spożywcze mogą wzmacniać odporność, dlatego ważne jest, aby codzienna dieta była zbilansowana i zawierała wystarczającą ilość składników odżywczych. Pokarmy bogate w probiotyki, kwasy omega-3, witaminy A, C, E, selen i cynk są niezbędne do wspomagania odporności i prawidłowego funkcjonowania innych układów organizmu, ponieważ wspierają produkcję immunoglobulin. Poniżej znajdziesz tabelę ze zdrową żywnością, która wspomaga układ odpornościowy oraz zalecane dzienne spożycie dla dorosłych i dzieci.

Produkty spożywcze wzmacniające odporność

Produkt

Witaminy i minerały

Zalecana ilość dla dzieci (w gramach/dzień)

Zalecana ilość dla dorosłych (w gramach/dzień

Warzywa (brokuły, szpinak, kapusta)

Witamina C, witamina A, kwas foliowy

100-150 g

150-200 g

Owoce cytrusowe (pomarańcze, cytryny)

Witamina C

1 średni owoc (około 130-150 g)

1-2 owoce średniej wielkości (około 260-300 g)

Czerwone owoce jagodowe (truskawki, maliny)

Witamina C, antocyjany

100-150 g

150-200 g

Orzechy (orzechy włoskie, migdały, orzechy nerkowca)

Selen, cynk

30 g

30-60 g

Ryby (łosoś, tuńczyk)

Witamina D, kwasy tłuszczowe omega-3

100-150 g

150-200 g

Mięso (kurczak, wołowina)

Witamina B6, witamina B12, żelazo

100-150 g

150-200 g

Jajka

Witamina B12, selen

1-2 jajka

2-4 jajka

Dla Twojej wygody udostępniamy naszą tabelę w formie ilustracji. W razie potrzeby możesz ją zapisać lub udostępnić znajomym.

Żywność, która wspomaga odporność

Żywność, która wspomaga odporność

Wpływ wysiłku fizycznego i odpoczynku na odporność

Regularny wysiłek fizyczny ma korzystny wpływ na odporność, ponieważ pomaga utrzymać wagę w granicach normy fizjologicznej, wspomaga prawidłowy metabolizm i pracę układu nerwowego, poprawia krążenie krwi i zwiększa cyrkulację immunoglobulin we krwi. Sport pomaga również usuwać wirusy i bakterie z górnych dróg oddechowych, zapobiegając rozwojowi infekcji.

Ważne jest, aby aktywność fizyczna była umiarkowana, z uwzględnieniem okresów regeneracji. Dla utrzymania sprawnego układu odpornościowego ważny jest także dobrej jakości sen i unikanie nadmiernego przemęczenia.

Jak zwiększyć odporność przy pomocy domowych sposobów?

Można wzmacniać odporność przy pomocy domowych środków z naturalnych produktów. Ważne jest, aby wybierać produkty, biorąc pod uwagę indywidualne cechy organizmu (alergie, nietolerancja niektórych produktów, obecność przewlekłych chorób przewodu pokarmowego). Domowe środki na poprawę odporności:

  • wywar z owoców dzikiej róży, jarzębiny lub rokitnika (źródła witaminy C);
  • nalewka z jeżówki (stymuluje aktywność białych krwinek);
  • herbata z imbirem i miodem (ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne);
  • smoothie z owoców jagodowych, kompoty, kisiele (zimą do ich przygotowania można użyć mrożonych owoców jagodowych, które również zawierają witaminę C).

Aby wspomóc odporność, można spożywać pokarmy pojedynczo: miód, orzechy, suszone owoce, owoce cytrusowe, ale można również łączyć je ze sobą dla wzmocnienia efektu. Rozdrobnione orzechy, cytryny, starty imbir i miód doskonale łączą się ze sobą i mogą być przechowywane w lodówce przez długi czas.

Menu zwiększające odporność na tydzień: zasady komponowania

Tworząc menu w celu poprawy odporności, ważne jest, aby przestrzegać kilku zasad. Codzienny jadłospis na wzmocnienie odporności obejmuje:

  • świeże owoce i warzywa (źródła witaminy C, A, E, K);
  • pokarmy bogate w błonnik (zboża, chleb razowy i otręby poprawiają trawienie);
  • fermentowane produkty mleczne (probiotyki i pałeczki kwasu mlekowego regulują mikroflorę jelitową);
  • pokarmy zawierające kwasy omega-3 (nasiona lnu, orzechy włoskie, algi, wodorosty, ryby morskie)
  • naturalne przyprawy (goździki, czosnek, pieprz mają działanie przeciwzapalne).

Trawienie podlega 24-godzinnym rytmom dobowym: większa aktywność występuje rano, mniejsza wieczorem. Śniadanie i lunch mogą obejmować żywność w postaci surowej (warzywa, owoce, owoce jagodowe, zioła), wieczorem należy wybierać żywność przetworzoną termicznie i lekkostrawną.

Jesienią warto wzbogacić swoją dietę o sezonowe warzywa i owoce, które są bogate w witaminy i przeciwutleniacze. Pokarmy wspomagające odporność jesienią:

  • dynia i pestki dyni (zawierają magnez, omega-3, beta-karoten, potas i błonnik)
  • grzyby (źródło białka i witaminy D);
  • gruszki i jabłka (zawierają błonnik pokarmowy, przeciwutleniacze i kwercetynę, która ma właściwości przeciwzapalne);
  • soczewica (bogata w kwas foliowy);
  • orzechy włoskie (wzmacniają układ sercowo-naczyniowy i nerwowy).

Aby utrzymać równowagę wodną i prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, należy spożywać wystarczającą ilość płynów (co najmniej 1,5 litra dziennie): czystą niegazowaną wodę, świeżo wyciskane soki, kompoty, herbaty. Ważne jest również regularne spożywanie posiłków, w małych porcjach, unikając głodu i przejadania się.

Poniżej podajemy kilka prostych przepisów na dania poprawiające odporność.

Przepisy dietetyczne

1
Kasza dyniowa
2
Pieczony łosoś z pomarańczą
3
Frittata z brokułami
1

Kasza dyniowa

Czym jest odporność organizmu i jak ją wzmocnić?
Czas ogólny
50 min
Opracowanie
10 min
Przygotowanie
40 min
Kalorie na porcję
95
Liczba porcji
6

Składniki

  • dynia – 1 kg;
  • ryż – 400 g;
  • śmietana – 200 g;
  • miód – 2-3 łyżki;
  • rodzynki i morele do smaku.

Przygotowanie

  1. Dynię obierz ze skóry i pestek i pokrój w kostkę o wielkości około 1,5-2 centymetrów.
  2. Wcześniej namocz w wodzie morele i rodzynki (możesz zostawić je na noc).
  3. Umieść dynię na dnie garnka, następnie dodaj suszone owoce i umyty ryż. Wlej całą wodę (1 litr).
  4. Gotuj owsiankę na małym ogniu przez 30-40 minut.
  5. Dodaj śmietanę i miód i gotuj jeszcze przez kilka minut.
2

Pieczony łosoś z pomarańczą

Czym jest odporność organizmu i jak ją wzmocnić?
Czas ogólny
40 min
Opracowanie
10 min
Przygotowanie
30 min
Kalorie na porcję
210
Liczba porcji
4

Składniki

  • łosoś – 800 g;
  • pomarańcza – 1 szt.;
  • czosnek – 2-3 ząbki;
  • rozmaryn – 2 gałązki;
  • sól morska do smaku.

Przygotowanie

  1. Umieść kawałki łososia na blasze do pieczenia wysmarowanej oliwą z oliwek.
  2. Posyp wszystko solą i pieprzem. Na wierzchu ułóż plasterki pomarańczy.
  3. Rozgnieć czosnek i dodaj do dania, ułóż na wierzchu gałązki rozmarynu.
  4. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

Danie można podawać z sałatką z zieleniny – szpinaku, zielonej cebuli i liści sałaty.

3

Frittata z brokułami

Czym jest odporność organizmu i jak ją wzmocnić?
Czas ogólny
40 min
Opracowanie
10 min
Przygotowanie
30 min
Kalorie na porcję
186
Liczba porcji
4

Składniki

  • jajka – 5 szt.;
  • czerwona cebula – 1 szt.;
  • brokuły – 400 g;
  • czosnek – 1 ząbek;
  • mozzarella – 125 g;
  • tymianek i rozmaryn – po dwie gałązki;
  • sól i mielony pieprz do smaku.

Przygotowanie

  1. Posiekaj cebulę, czosnek, tymianek i liście rozmarynu. 
  2. Rozetnij duże różyczki brokuła i wrzuć je do wrzącej wody na 5 minut.
  3. Podsmaż cebulę i czosnek na patelni przez 2 minuty.
  4. Wymieszaj zasmażkę z brokułami i połową startej mozzarelli. Następnie dodaj jajka, sól i pieprz i dokładnie wymieszaj.
  5. Umieść danie w naczyniu do pieczenia wysmarowanym olejem słonecznikowym i posyp pozostałym serem, tymiankiem i rozmarynem.
  6. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20-30 minut.

Popularne pytania

Czy szczepienia osłabiają odporność?

Szczepienie nie może osłabić układu odpornościowego. Szczepionka poprawia zdolność organizmu do obrony przed określonymi chorobami. Złe samopoczucie po szczepieniu (gorączka, ból, osłabienie) wynika z reakcji organizmu na obcą substancję biologiczną.

Jakie witaminy pomogą wzmocnić odporność dziecka?

Spadek odporności u dzieci jesienią wynika ze zmian warunków pogodowych i mniejszej ilości czasu spędzanego na świeżym powietrzu. W okresie jesienno-zimowym obserwuje się również wzrost zachorowań na przeziębienia i choroby zakaźne.

Odporność dziecka można wzmocnić stosując zdrową i zbilansowaną dietę oraz utrzymując czystość w pomieszczeniach i optymalną wilgotność powietrza. Ważna jest właściwa organizacja codziennej rutyny: sen trwający co najmniej 10 godzin i codzienne  spacery na świeżym powietrzu. Dziecko może również rozpocząć zajęcia sportowe: pływanie lub gimnastykę. Napięcie mięśni poprawia krążenie krwi i wzmacnia układ odpornościowy.

Jakie owoce jeść, aby wzmocnić odporność?

Aby utrzymać odporność, do codziennej diety zaleca się włączenie świeżych owoców, soków lub smoothie owocowych. Owoce, które wzmacniają odporność:

  • owoce cytrusowe (cytryna, pomarańcza, limonka, mandarynki, grejpfrut, pomelo – źródła witaminy C i flawonoidów);
  • kaki (zawiera jod, przeciwutleniacze i żelazo);
  • granat, sok z granatu (korzystnie wpływa na układ krążenia i pracę serca, bogaty w witaminy z grupy B, potas i magnez);
  • feijoa (wzmacnia układ odpornościowy, nasyca organizm jodem);
  • jabłka (zawierają pektyny – błonnik pokarmowy, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania jelit).

Dojrzałe banany chronią organizm przed stresem i poprawiają nastrój, co jest ważne dla układu odpornościowego. Do owoców jagodowych wzmacniających odporność należą: rokitnik, czarna porzeczka, jarzębina, borówki.

Jakie badania zrobić, aby sprawdzić swoją odporność?

Aby sprawdzić swoją odporność, można wykonać badanie krwi z immunogramem, które przedstawia charakterystykę komórek odpornościowych. Badanie określa przebyte choroby, obecność i ilość przeciwciał przeciwko nim.

Jak szybko poprawić swoją odporność?

Odporność można szybko wzmocnić za pomocą leków: preparatów witaminowo-mineralnych i immunostymulantów. Leczenie powinno być przepisane przez lekarza immunologa po przeprowadzeniu badań. Samoleczenie i niekontrolowane stosowanie immunomodulatorów może prowadzić do przyzwyczajenia organizmu do leku i braku równowagi w układzie odpornościowym. Prowadzi to do wyczerpania i osłabienia naturalnych mechanizmów obronnych, a także zwiększa ryzyko rozwoju nabytych chorób autoimmunologicznych.

Jak sprawdzić, czy odporność jest w normie?

Jedną z metod oceny odporności jest badanie – immunogram. Badania polega na zliczeniu ilości limfocytów i ich typów oraz określeniu poziomu immunoglobulin różnych klas. Uzyskane wyniki pozwalają zidentyfikować odchylenia od normy i dobrać leczenie.

5 of 5 na podstawie 1 ocena
Czym jest odporność organizmu i jak ją wzmocnić?
Autor
Tkachenko Marina
Lekarz ogólny. Siedem lat doświadczenia.

Inne artykuły na ten temat

Artykuły powiązane:

Komentarze

Dodaj komentarz

Klara 10 miesięcy temu
Dzień dobry, jak wzmocnić odporność dziecka przed pójściem do przedszkola?
Odpowiedz
Tkachenko Marina
Tkachenko Marina
10 miesięcy temu
Dzień dobry. Przed rozpoczęciem edukacji przedszkolnej konieczne jest zastosowanie pewnych środków w celu wzmocnienia odporności dziecka. Sposoby na poprawę odporności przed przedszkolem: codzienne spacery na świeżym powietrzu; zrównoważone odżywianie (zbilansowana dieta, koniecznie ze świeżymi owocami i warzywami, żywność bogata w kwasy omega-3, błonnik, probiotyki); utrzymywanie czystości i optymalnej wilgotności w domu. Przed pójściem do przedszkola konieczna jest konsultacja z pediatrą. W razie potrzeby lekarz może zalecić przyjmowanie zestawu witamin i minerałów.
Róża 10 miesięcy temu
Dzień dobry. Jak poprawić odporność w przypadku zakażenia wirusem HIV?
Odpowiedz
Tkachenko Marina
Tkachenko Marina
10 miesięcy temu
Dzień dobry. Możliwe jest wzmocnienie odporności po zakażeniu wirusem HIV przy pomocy leków przepisanych przez immunologa. Leki antyretrowirusowe chronią komórki odpornościowe przed zniszczeniem, tłumią wirusa i zmniejszają ryzyko przeniesienia go na inne osoby. W przypadku zakażenia wirusem HIV ważne jest, aby być pod stałą kontrolą lekarza i prowadzić zdrowy tryb życia.
Antonina 10 miesięcy temu
Dzień dobry. Moje dziecko ma 4 lata, chodzi do przedszkola i bardzo często choruje. Jak wzmocnić jego odporność?
Odpowiedz
Tkachenko Marina
Tkachenko Marina
10 miesięcy temu
Dzień dobry. Dzieci, które chodzą do przedszkola, często chorują z powodu nieukształtowanego jeszcze układu odpornościowego i kontaktu z dużą ilością wirusów i bakterii. Kiedy choroby zakaźne się przenoszą, pamięć immunologiczna dziecka zostaje "zapełniona", a odporność wzmocniona, więc to normalne, że choruje, gdy uczęszcza do przedszkola. Ważne jest, aby leczyć choroby w odpowiednim czasie i zapobiegać ich powikłaniom. Jeśli dziecko choruje więcej niż cztery razy w ciągu jednego sezonu, a infekcje układu oddechowego przebiegają z powikłaniami (zapalenie ucha, zapalenie zatok szczękowych, zapalenie oskrzeli, zapalenie płuc), należy skonsultować się z immunologiem. Aby wzmocnić układ odpornościowy, należy zapewnić dziecku zdrową dietę, codzienne przebywanie na świeżym powietrzu (niezależnie od pogody), pilnować, by piło wystarczającą ilość wody i przestrzegało zasad higieny osobistej.
Stefania 11 miesięcy temu
Dzień dobry. Jak wzmocnić odporność na alergie sezonowe?
Odpowiedz
Tkachenko Marina
Tkachenko Marina
11 miesięcy temu
Dzień dobry. Alergia nie jest wynikiem słabej odporności. Jest to nieprawidłowe działanie układu odpornościowego, kiedy organizm postrzega niektóre substancje jako niebezpieczne, reaguje na nie i zaczyna z nimi walczyć. W celu skutecznego leczenia należy skonsultować się z immunologiem.
Jarosław 11 miesięcy temu
Dzień dobry. Jak szybko wzmocnić odporność po przeziębieniu?
Odpowiedz
Tkachenko Marina
Tkachenko Marina
11 miesięcy temu
Dzień dobry. Przeziębienia osłabiają układ odpornościowy, ponieważ mechanizmy obronne są ukierunkowane na odpowiedź immunologiczną. Zdrowa dieta z niezbędną ilością witamin i minerałów, spożywanie dużej ilości wody i pokarmów, które odbudowują mikrobiotę jelitową (jogurt naturalny lub kefir) pomoże szybko odbudować układ odpornościowy. Ważne jest również codzienne przebywanie na świeżym powietrzu.
Używamy plików cookie, aby wyświetlać spersonalizowane treści i analizować ruch na stronie. Klikając 'Akceptuj', zgadzasz się z Polityką wykorzystywania plików cookie.
Formularz kontaktowy
Klikając na "Wyślij" wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych i akceptujesz warunki polityki prywatności umowy użytkownika umowy użytkownika
Превышен лимит запросов. Попробуйте через 5 мин.

Pliki cookie - szczegóły

Cookies systemowe
Cookies systemowe są niezbędne do uruchomienia podstawowych funkcji tej strony – formularzy zgłoszeniowych, ocen artykułów itp. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych osobowych
Funkcjonalne pliki cookies
Marketingowe pliki cookies