+48 800 003 033

Choroba Leśniowskiego-Crohna: przyczyny, objawy i leczenie

Choroba Leśniowskiego-Crohna: przyczyny, objawy i leczenie
gastroenterologia
Zaktualizowano: 12 December 2024
Czytać 7 minut Opublikowano: 22 March 2024 3987
Choroba Leśniowskiego-Crohna może wystąpić w każdym wieku, ale najczęściej diagnozowana jest u kobiet i mężczyzn w wieku 20-30 lat, dotykając średnio 1 na 100 osób na całym świecie.

Badania pokazują, że od 1,5% do 28% osób cierpiących na chorobę Leśniowskiego-Crohna ma do niej predyspozycje genetyczne.

Czym jest choroba Leśniowskiego-Crohna?

Choroba Leśniowskiego-Crohna jest chorobą zapalną jelit, która powoduje obrzęk tkanek w przewodzie pokarmowym (zwykle w jelicie cienkim i grubym). Rodzaje choroby Leśniowskiego-Crohna:

  • zapalenie jelita krętego. Obrzęk występuje w jelicie krętym (dolnej części jelita cienkiego);
  • zapalenie jelita krętego i okrężnicy. Stan zapalny rozwija się w jelicie krętym lub okrężnicy;
  • postać żołądkowo-dwunastnicza Zapalenie jest zlokalizowane w żołądku i górnej części jelita cienkiego (dwunastnicy);
  • zapalenie jelita czczego. Ogniska zapalne rozwijają się w jelicie czczym – górnym odcinku jelita cienkiego.

W niektórych przypadkach zmiany chorobowe dotyczą tylko jelita grubego. Choroba Leśniowskiego-Crohna nie jest zaraźliwa i nie przenosi się z człowieka na człowieka. W przypadku podejrzenia zapalenia jelit należy skonsultować się z gastroenterologiem.

Przyczyny rozwoju choroby Leśniowskiego-Crohna

Dokładna przyczyna choroby Leśniowskiego-Crohna nie jest znana, ale naukowcy uważają, że ważną rolę w rozwoju schorzenia odgrywa nieprawidłowe działanie układu odpornościowego, na skutek którego komórki odpornościowe atakują przewód pokarmowy. Czynniki ryzyka rozwoju choroby Leśniowskiego-Crohna:

  • predyspozycje genetyczne;
  • zaburzenia równowagi mikroflory jelitowej;
  • palenie tytoniu;
  • infekcje bakteryjne (mykobakterioza, infekcja bakterią E. coli);
  • zanieczyszczenie powietrza.

W grupie ryzyka rozwoju choroby znajdują się osoby, które w sposób niekontrolowany przyjmują antybiotyki, tabletki antykoncepcyjne lub niesteroidowe leki przeciwzapalne. Prawdopodobieństwo wystąpienia choroby Leśniowskiego-Crohna wzrasta u osób stosujących dietę wysokotłuszczową.

Jak przebiega choroba Leśniowskiego-Crohna?

Choroba Leśniowskiego-Crohna objawia się wrzodziejącymi zmianami w jamie ustnej, które powodują dyskomfort i ból podczas połykania. Może pojawić się wysypka na skórze i nadżerki w obszarze brzucha i kończyn dolnych. U osób z chorobą Leśniowskiego-Crohna może również wystąpić zapalenie spojówek i tęczówki oka. Objawy choroby Leśniowskiego-Crohna przedstawiono na zdjęciu.

Jakie są objawy choroby Leśniowskiego-Crohna?

Objawy mogą się różnić w zależności od lokalizacji i stopnia nasilenia zmian chorobowych. Choroba Leśniowskiego-Crohna zwykle objawia się bólem i skurczami w prawej dolnej części brzucha, które nasilają się bezpośrednio po jedzeniu. Objawy choroby Leśniowskiego-Crohna:

Jeśli choroba postępuje, rozwija się zapalenie wątroby, zapalenie dróg żółciowych lub kamica nerkowa. U dzieci choroba Leśniowskiego-Crohna może powodować opóźnienie wzrostu i rozwoju płciowego.

Objawy choroby Leśniowskiego-Crohna

Objawy choroby Leśniowskiego-Crohna

Objawy choroby Leśniowskiego-Crohna u dorosłych mogą obejmować częste i nagłe parcie na stolec w przypadku zapalenia jelita grubego oraz nudności i wymioty w przypadku zapalenia przełyku, żołądka i dwunastnicy. Gdy rozwija się postać okołoodbytnicza choroby Leśniowskiego-Crohna, pojawiają się szczeliny odbytu, przetoki odbytu, brodawki skórne okolicy odbytu, ropnie. Zaparcia w chorobie Leśniowskiego-Crohna występują z powodu stanu zapalnego, upośledzonej perystaltyki i zwężenia jelit.

Pozajelitowe objawy choroby Leśniowskiego-Crohna mogą obejmować owrzodzenia w jamie ustnej, obrzęk warg i czerwone plamki w kącikach ust. Język w chorobie Leśniowskiego-Crohna może być pokryty małymi owrzodzeniami, które powodują ból, pieczenie i dyskomfort podczas jedzenia, picia lub mycia zębów. Choroba Leśniowskiego-Crohna powoduje czerwoną wysypkę na skórze, obrzęk i nadwrażliwość skóry na dotyk oraz zgrubienia pod skórą (szczególnie na kończynach dolnych).

Jak przebiega diagnostyka choroby Leśniowskiego-Crohna?

Przed rozpoczęciem leczenia gastroenterolog zbiera wywiad i analizuje dolegliwości pacjenta (czas wystąpienia objawów, ich nasilenie i charakter). Diagnostyka choroby Leśniowskiego-Crohna może obejmować:

  • badanie palpacyjne brzucha. Pozwala zidentyfikować lokalizację bólu w celu wstępnego określenia rodzaju choroby;
  • kolonoskopia. Obejmuje badanie jelita grubego za pomocą endoskopu – elastycznej rurki z oświetleniem i kamerą na końcu. Pomaga wykryć ziarniniaki (nagromadzenie komórek zapalnych);
  • tomografia komputerowa. Pozwala ocenić stan tkanek jelita cienkiego i grubego, a także innych części przewodu pokarmowego (w tym przełyku);
  • RTG. Zdjęcia rentgenowskie wykorzystuje się w celu wykrycia owrzodzeń, deformacji, zagłębień w ścianach jelita, stanów zapalnych i zwężeń jelita, a także do oceny sąsiednich narządów (na przykład żołądka lub pęcherza moczowego);
  • endoskopia kapsułkowa. Badanie polega na połknięciu przez pacjenta małej kapsułki z kamerą, która wykonuje zdjęcia wszystkich części jelita i przesyła je do urządzenia rejestrującego (przymocowanego do paska). Kamera jest samoczynnie usuwana z organizmu podczas defekacji. Badania tego nie wykonuje się w przypadku podejrzenia blokady (niedrożności) lub zwężenia jelita.

Podczas kolonoskopii lekarz może wykonać biopsję (pobrać do badania niewielki wycinek zmienionej chorobowo tkanki). Biopsja jelita pozwala ocenić stopień zapalenia oraz wykluczyć inne choroby (infekcje lub nowotwory).

Sposoby leczenia choroby Leśniowskiego-Crohna

Całkowite wyleczenie choroby Leśniowskiego-Crohna jest niemożliwe, ponieważ ma ona charakter autoimmunologiczny. Leczenie ma na celu zmniejszenie stanu zapalnego i złagodzenie objawów, zapobieganie powikłaniom oraz osiągnięcie długotrwałej remisji. Wyleczenie choroby Leśniowskiego-Crohna za pomocą środków medycyny ludowej jest niemożliwe – nalewki ziołowe mogą wręcz zwiększać ryzyko powikłań i postępu choroby. Leczenie choroby Leśniowskiego-Crohna może obejmować:

  • leki przeciwzapalne (kortykosteroidy). Stosowane w celu złagodzenia stanu zapalnego w jelitach. Zwykle przyjmuje się je krótkoterminowo (przez trzy do czterech miesięcy);
  • leki hamujące aktywność układu odpornościowego. Mają na celu tłumienie odpowiedzi immunologicznej organizmu i blokowanie substancji wywołujących stan zapalny;
  • leki biologiczne. Stosowane w celu zakłócenia "wiązania" komórek układu odpornościowego i błony śluzowej jelit;
  • leki przeciwbakteryjne. Antybiotyki zmniejszają ilość bakterii chorobotwórczych i wydzieliny z przetok i ropni (jeśli występują).

Lekarz może również przepisać leki przeciwbiegunkowe i przeciwbólowe w celu złagodzenia objawów. Witaminy w chorobie Leśniowskiego-Crohna są niezbędne, jeśli organizm nie wchłania wystarczającej ilości przydatnych substancji. Lekarz może przepisać witaminę B12, witaminę D, kwas foliowy i suplementy żelaza.

W ciężkiej postaci choroby Leśniowskiego-Crohna pacjent może wymagać operacji. Chirurg usuwa wówczas uszkodzoną część przewodu pokarmowego, a następnie rekonstruuje zdrowe części jelita.

Ciąża w chorobie Leśniowskiego-Crohna nie jest przeciwwskazana. W okresach zaostrzeń choroby płodność wprawdzie może się zmniejszyć, ale w trakcie remisji wraca do normy. W ciąży niektóre leki stosowane w leczeniu choroby mogą być szkodliwe, dlatego planując dziecko, należy omówić z lekarzem dostosowanie przebiegu terapii.

Jakie mogą być powikłania choroby Leśniowskiego-Crohna?

Jeśli leczenie nie zostanie podjęte w odpowiednim czasie lub nie zostanie właściwie dobrane, może dojść do rozwoju powikłań. Możliwe powikłania choroby Leśniowskiego-Crohna:

  • przetoka odbytu;
  • zwężenie jelita;
  • perforacja (pęknięcie) jelita;
  • obrzęk i ból stawów kończyn górnych i dolnych;
  • osłabienie i łamliwość kości;
  • zapalenie twardówki oka;
  • kamienie w nerkach i pęcherzyku żółciowym;
  • tworzenie się zakrzepów krwi;
  • zaburzenia krążenia;
  • łysienie telogenowe (wypadanie włosów).

Progresja choroby Leśniowskiego-Crohna, która dotyka jelita cienkiego, może również prowadzić do zmian skórnych i rozwoju rumienia guzowatego, który objawia się bolesnymi czerwonymi lub różowymi plamami o średnicy około 15 mm. Na podudziach może wystąpić piodermia zgorzelinowa -- małe pęcherzyki i krosty, które z czasem przekształcają się w głębokie owrzodzenia. Choroba Leśniowskiego-Crohna może także powodować niedokrwistość (anemię), która jest spowodowana niedoborem żelaza.

Dozwolone produkty spożywcze w przebiegu choroby Leśniowskiego-Crohna

Dietę w chorobie Leśniowskiego-Crohna ustala gastroenterolog i może się ona różnić w zależności od lokalizacji zmian chorobowych (jelito cienkie lub grube).

Dozwolone produkty w chorobie Leśniowskiego-Crohna

Grupa produktów

Przykłady produktów

Warzywa

Marchew, dynia, ziemniaki, szpinak, brokuły, cukinia, słodka papryka, ogórki

Owoce

Banany, jabłka bez skórki, owoce miękkie (brzoskwinie, morele, gruszki)

Zboża

Ryż, kasza gryczana, komosa ryżowa, płatki owsiane, płatki kukurydziane

Białka

Mięso z kurczaka bez skóry, indyk, ryby (łosoś, dorsz, tuńczyk), jaja

Produkty mleczne

Mleko odtłuszczone, jogurt bez laktozy, twaróg, ser miękki, mleko kozie

Tłuszcze

Oliwa z oliwek, olej kokosowy, awokado, orzechy, nasiona lnu i chia

Gotowe produkty

Chleb bezglutenowy, chipsy ziemniaczane bez przypraw, płatki ryżowe bez cukru, produkty bez laktozy

Napoje

Woda, zielona herbata, kompot z żurawiny, świeże soki (bez błonnika)

Inne produkty

Miód, słodziki (na przykład stewia), przyprawy (z wyjątkiem papryki ostrej)

Dla Twojej wygody udostępniamy naszą tabelę w formie ilustracji. W razie potrzeby możesz ją zapisać lub udostępnić znajomym.

Tabela dozwolonych produktów spożywczych w chorobie Leśniowskiego-Crohna

Tabela dozwolonych produktów spożywczych w chorobie Leśniowskiego-Crohna

Przygotowując potrawy, należy unikać smażenia zwłaszcza na głębokim tłuszczu. Wszystkie potrawy powinny być duszone, gotowane w wodzie lub na parze do miękkości.

Podczas remisji choroby dietę można rozszerzyć o zdrowe tłuszcze (awokado, orzechy, nasiona), niskotłuszczowe produkty mleczne, probiotyki. W czasie rozszerzania diety ważne jest, aby skonsultować się z gastroenterologiem i obserwować reakcję na nowo wprowadzane pokarmy.

Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna

Lekarz może zalecić tymczasowy post, aby wspomóc gojenie jelit. W celu dostarczenia składników odżywczych pacjentowi może zostać zalecone karmienie dożylne lub za pomocą sondy.

W chorobie Leśniowskiego-Crohna zalecana jest dieta z niewielką ilością błonnika w celu zmniejszenia ilości stolca. Podstawowe zasady żywienia w chorobie Leśniowskiego-Crohna:

  • odstawienie pokarmów, które podrażniają jelita. Należy wykluczyć z diety pikantne przyprawy, tłuste potrawy, kofeinę i alkohol;
  • stopniowe wprowadzanie nowych pokarmów. W okresie remisji można wprowadzać jeden nowy pokarm w trakcie jednego posiłku;
  • dieta niskotłuszczowa i wysokobiałkowa. Zaleca się spożywanie pokarmów bogatych w białko (ryby, drób bez skóry, jaja i tofu);
  • małe porcje i częste posiłki. Zamiast trzech dużych posiłków należy spożywać mniejsze porcje częściej (np. pięć lub sześć posiłków w ciągu dnia).

Regularne picie jest ważne dla utrzymania nawodnienia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zaleca się picie wody, niskotłuszczowych zup, naturalnych soków.

Przepisy na dania dla osób cierpiących na chorobę Leśniowskiego-Crohna

W okresie zaostrzenia objawów należy stosować wyłącznie dietę zaleconą przez gastroenterologa, aby wykluczyć rozwój i nasilenie procesu zapalnego. Poniższe przepisy można wykorzystać w okresie remisji, jeśli lekarz wyrazi zgodę na rozszerzenie diety.

Przepisy dietetyczne

1
Omlet z warzywami
2
Warzywa na parze z kurczakiem
3
Zupa-krem z marchwi
1

Omlet z warzywami

Choroba Leśniowskiego-Crohna: przyczyny, objawy i leczenie
Czas ogólny
15 min
Opracowanie
5 min
Przygotowanie
10 min
Kalorie na porcję
250
Liczba porcji
1

Składniki

  • jajka – 2 sztuki;
  • ulubione warzywa – 50 g;
  • ser mozzarella – 20 g;
  • sól i pieprz – do smaku;
  • oliwa z oliwek – 1 łyżeczka.

Przygotowanie

  1. Dokładnie umyj i drobno posiekaj warzywa.
  2. W misce roztrzep widelcem jajka, dodaj warzywa i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Rozgrzej oliwę z oliwek na nieprzywierającej patelni na średnim ogniu.
  4. Przelej masę jajeczno-warzywną na patelnię i równomiernie rozprowadź.
  5. Posyp startym serem na wierzchu.
  6. Smaż omlet, aż jajka się zetną, a ser rozpuści (przez około 3 do 4 minut).
  7. Podawaj na gorąco. Możesz dodać świeże zioła lub beztłuszczowy jogurt jako dodatek, jeśli są dobrze tolerowane.
2

Warzywa na parze z kurczakiem

Choroba Leśniowskiego-Crohna: przyczyny, objawy i leczenie
Czas ogólny
30 min
Opracowanie
10 min
Przygotowanie
20 min
Kalorie na porcję
260
Liczba porcji
1

Składniki

  • filet z kurczaka – 1 sztuka;
  • marchewka – ½ sztuki;
  • cukinia – ½ sztuki;
  • brokuł – 100 g;
  • sól i łagodne przyprawy – do smaku.

Przygotowanie

  1. Usuń skórę z piersi kurczaka i pokrój ją w kostkę.
  2. Warzywa pokrój w drobną kostkę lub półpierścienie.
  3. Przygotuj parowar, napełnij wodą dolny poziom i podgrzej.
  4. Dopraw kurczaka solą i przyprawami.
  5. Umieść kawałki kurczaka na górnym poziomie parowaru i zamknij pokrywę.
  6. Umieść warzywa na dolnym poziomie parowaru i zamknij pokrywę.
  7. Gotuj warzywa i kurczaka do miękkości przez około 15-20 minut.
3

Zupa-krem z marchwi

Choroba Leśniowskiego-Crohna: przyczyny, objawy i leczenie
Czas ogólny
35 min
Opracowanie
10 min
Przygotowanie
25 min
Kalorie na porcję
340
Liczba porcji
2

Składniki

  • marchewka – 2 sztuki;
  • ziemniak – 1 sztuka;
  • cebula – ½ sztuki;
  • bulion drobiowy lub warzywny – 2 filiżanki;
  • odtłuszczone mleko – ¼ filiżanki;
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka;
  • sól i pieprz – do smaku.

Przygotowanie

  1. Opłucz warzywa pod bieżącą wodą i obierz je.
  2. Drobno posiekaj marchew, ziemniaki i cebulę.
  3. Rozgrzej oliwę z oliwek w rondlu na średnim ogniu.
  4. Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli.
  5. Dodaj marchewkę i ziemniaki i duś przez kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną.
  6. Wlej bulion warzywny lub drobiowy i doprowadź do wrzenia.
  7. Zmniejsz ogień i gotuj na średnim ogniu, aż warzywa będą w pełni ugotowane (około 15-20 minut).
  8. Ubij zupę w blenderze do uzyskania kremowej konsystencji.
  9. W razie potrzeby dodaj odtłuszczone mleko, aby uzyskać bardziej kremowy smak i konsystencję.
  10. Dopraw zupę solą i przyprawami według uznania.

Popularne pytania

Dlaczego utrata masy ciała występuje w chorobie Leśniowskiego-Crohna?

Utrata masy ciała w chorobie Leśniowskiego-Crohna może być spowodowana zmniejszonym apetytem, zaburzeniami trawienia i wchłaniania składników odżywczych oraz częstymi biegunkami, które powodują utratę płynów i elektrolitów oraz szybkie przechodzenie pokarmu przez przewód pokarmowy. Stan zapalny wywołany chorobą Leśniowskiego-Crohna może przyspieszyć procesy przemiany materii, zwiększając wydatek energetyczny i prowadząc do utraty masy ciała.

Jak wyglądają stolce w chorobie Leśniowskiego-Crohna?

Kał w chorobie Leśniowskiego-Crohna może być płynny lub wodnisty, zawierać śluz, krew lub niestrawione resztki pokarmu. Stan zapalny i zaburzenia trawienia mogą wpływać na woń kału, czyniąc ją bardziej ostrą.

Czy można pić kawę, cierpiąc na chorobę Leśniowskiego-Crohna?

Zaleca się ograniczenie lub rezygnację z kawy w chorobie Leśniowskiego-Crohna (w okresach zaostrzeń). Zawiera ona kofeinę, która jest stymulantem i może zwiększać aktywność jelit, powodując częstsze skurcze i wzmożoną perystaltykę. U niektórych osób może to prowadzić do nasilenia bólu brzucha, biegunki lub podrażnienia jelit.

Dlaczego choroba Leśniowskiego-Crohna powoduje bóle stawów?

Ból stawów w chorobie Leśniowskiego-Crohna wynika z zapalenia stawów, które rozwija się jako powikłanie stanu zapalnego jelit. Obrzęk, bolesność i ograniczona ruchomość stawów występuje z powodu przewlekłego stanu zapalnego w organizmie, reakcji autoimmunologicznej lub jako skutek uboczny przyjmowania leków.

Jakie badania należy wykonać pod kątem choroby Leśniowskiego-Crohna?

Aby postawić diagnozę i ustalić przyczynę choroby, lekarz kieruje pacjenta na badania krwi, kału i moczu. Badania w kierunku choroby Leśniowskiego-Crohna mogą obejmować:

  • badanie krwi. Pozwala ono wykryć niedokrwistość (niedobór czerwonych krwinek), infekcję bakteryjną lub wirusową, stopień stanu zapalnego i ocenić czynność wątroby;
  • badanie kału. Pozwala wykryć krew utajoną w kale oraz mikroorganizmy chorobotwórcze (bakterie lub pasożyty);
  • badanie moczu. Pomaga ocenić czynność nerek (może być ona zaburzona w chorobie Leśniowskiego-Crohna).

Poziom kalprotektyny jest podwyższony w chorobie Leśniowskiego-Crohna, ponieważ jest ona markerem stanu zapalnego w jelitach. Badanie poziomu kalprotektyny może służyć do diagnozowania i monitorowania skuteczności leczenia.

Czy choroba Leśniowskiego-Crohna to rak?

Choroba Leśniowskiego-Crohna nie jest chorobą nowotworową, a przewlekłą chorobą zapalną jelit. Patologia może powodować powikłania (na przykład powstawanie przetok, ropni, zwężenie jelita), ale w większości przypadków nie prowadzi do raka.

Czym różni się wrzodziejące zapalenie jelita grubego od choroby Leśniowskiego-Crohna?

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego również jest chorobą zapalną jelit. Różnice między wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego a chorobą Leśniowskiego-Crohna:

  • lokalizacja. Wrzodziejące zapalenie jelita grubego zwykle dotyka tylko okrężnicę i odbytnicę, natomiast choroba Leśniowskiego-Crohna może wpływać na dowolną część przewodu pokarmowego (od jamy ustnej do odbytu);
  • głębokość zmian chorobowych. We wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego stan zapalny ogranicza się do błony śluzowej jelita grubego, podczas gdy w chorobie Leśniowskiego-Crohna może wnikać głębiej, wpływając na wszystkie warstwy ściany jelita;
  • charakter zapalenia. We wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego stan zapalny zwykle rozprzestrzenia się równomiernie i w sposób ciągły, podczas gdy w chorobie Leśniowskiego-Crohna może być niejednolity, z obszarami zdrowej tkanki obecnymi pomiędzy obszarami zmienionymi chorobowo.

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego może wpływać na odbytnicę, prowadząc do zapalenia odbytnicy lub jednoczesnego zapalenia odbytnicy i okrężnicy. Choroba Leśniowskiego-Crohna wpływa również na odbyt – może powodować powstawanie przetok odbytu, szczelin odbytu, lub ropni.

5 of 5 na podstawie 1 ocena
Choroba Leśniowskiego-Crohna: przyczyny, objawy i leczenie
Autor
Tkachenko Marina
Lekarz ogólny. Siedem lat doświadczenia.

Inne artykuły na ten temat

Artykuły powiązane:

Komentarze

Dodaj komentarz

Weronika 8 miesięcy temu
Dzień dobry, którą część ciała dotykają objawy choroby Leśniowskiego-Crohna? Czy są to tylko jelita? Dziękuję za odpowiedź.
Odpowiedz
Tkachenko Marina
Tkachenko Marina
8 miesięcy temu
Dzień dobry. Choroba Leśniowskiego-Crohna atakuje przewód pokarmowy, w tym różne części jelita – jelito cienkie (jelito kręte), i jelito grube (okrężnica i odbytnica). Choroba może negatywnie wpływać również na skórę, oczy, stawy, wątrobę i nerki.
Helena 8 miesięcy temu
Dzień dobry, wczoraj zdiagnozowano u mnie chorobę Leśniowskiego-Crohna. Teraz mam silne bóle brzucha, biegunkę i gorączkę. Proszę o informację, jak uzyskać remisję choroby Leśniowskiego-Crohna?
Odpowiedz
Tkachenko Marina
Tkachenko Marina
8 miesięcy temu
Dzień dobry, remisję w chorobie Leśniowskiego-Crohna można osiągnąć dzięki kompleksowemu leczeniu, które obejmuje farmakoterapię, zmiany stylu życia i stosowanie odpowiedniej diety. Ważne jest również picie dużych ilości płynów, aby uniknąć odwodnienia.
Joanna 8 miesięcy temu
Dzień dobry, czy mogę pić mleko, jeśli mam chorobę Leśniowskiego-Crohna? Jeśli tak, to jakie mleko? Jak produkty mleczne wpływają na stan jelit w tej chorobie?
Odpowiedz
Tkachenko Marina
Tkachenko Marina
8 miesięcy temu
Dzień dobry, reakcja na mleko w chorobie Leśniowskiego-Crohna jest kwestią indywidualną: produkty mleczne mogą być dobrze tolerowane przez niektórych pacjentów, jednak mogą być też przeciwwskazane (na przykład w przypadku niedoboru laktazy). Niektórzy pacjenci z chorobą Leśniowskiego-Crohna odczuwają ulgę po spożyciu niepasteryzowanych produktów mlecznych (na przykład kefiru lub jogurtu). Zawierają one korzystne bakterie, które wspierają zdrowie jelit.
Sabina 9 miesięcy temu
Witam, mój syn ma 22 lata i miesiąc temu zdiagnozowano u niego chorobę Leśniowskiego-Crohna. Przyjmuje wszystkie leki i stosuje się do zaleceń lekarza. Mamy jednak pytanie: jakie owoce można jeść przy chorobie Leśniowskiego-Crohna? Lekarz nic nie wspominał o owocach.
Odpowiedz
Tkachenko Marina
Tkachenko Marina
9 miesięcy temu
Dzień dobry, w chorobie Leśniowskiego-Crohna można jeść banany, jabłka, kiwi, miękkie owoce jagodowe (maliny, truskawki). Z owoców można robić przeciery lub koktajle. Wybierając owoce, zaleca się zacząć od małych porcji i uważnie obserwować reakcję organizmu.
Róża 9 miesięcy temu
Dzień dobry, u mojego dziadka zdiagnozowano chorobę Leśniowskiego-Crohna i teraz wprowadzamy całkowite zmiany w jego stylu życia i diecie. Prosimy go również, aby rzucił palenie, ale on twierdzi, że to nie zaszkodzi. Proszę powiedzieć, dlaczego należy rzucić palenie przy chorobie Leśniowskiego-Crohna?
Odpowiedz
Tkachenko Marina
Tkachenko Marina
9 miesięcy temu
Dzień dobry. Palenie tytoniu ma negatywny wpływ na układ odpornościowy organizmu, osłabiając jego funkcjonowanie. Tytoń może powodować podrażnienia i zwiększać stan zapalny w przewodzie pokarmowym oraz spowalniać proces gojenia się tkanek.
Używamy plików cookie, aby wyświetlać spersonalizowane treści i analizować ruch na stronie. Klikając 'Akceptuj', zgadzasz się z Polityką wykorzystywania plików cookie.
Formularz kontaktowy
Klikając na "Wyślij" wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych i akceptujesz warunki polityki prywatności umowy użytkownika umowy użytkownika
Превышен лимит запросов. Попробуйте через 5 мин.

Pliki cookie - szczegóły

Cookies systemowe
Cookies systemowe są niezbędne do uruchomienia podstawowych funkcji tej strony – formularzy zgłoszeniowych, ocen artykułów itp. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych osobowych
Funkcjonalne pliki cookies
Marketingowe pliki cookies