Czym jest zapalenie żołądka i jakie są jego objawy?
Zapalenie żołądka to stan zapalny błony śluzowej żołądka, który prowadzi do zaburzeń trawienia i niedoboru składników odżywczych w organizmie. Objawem choroby jest m.in. ostry lub skurczowy ból; często odczuwany jest w górnej części brzucha. W ostrej postaci choroby występuje szybkie uczucie sytości, nudności i wymioty. Inne objawy zapalenia żołądka to:
- zaparcia;
- biegunki;
- odbijanie o kwaśnym lub zgniłym posmaku;
- wzdęcia.
Przewlekła postać choroby może przez długi czas przebiegać bezobjawowo; jedynie okresowo może występować uczucie ciężkości w okolicy trzustki i zgaga. W okresach zaostrzenia na języku pojawia się biały nalot, występuje silny ból i wzrasta temperatura ciała.
W przypadku wystąpienia powyższych objawów należy skonsultować się z gastroenterologiem. Lekarz przeprowadzi wywiad, zbada pacjenta, skieruje na badania krwi i gastroskopię (endoskopowe badanie żołądka).
W zależności od wyników badania gastroenterolog zaleci farmakologiczne leczenie zapalenia żołądka, w tym antybiotyki, leki przeciwbólowe i leki regulujące produkcję kwasu solnego. Lekarz doradzi również pacjentowi, jak skorygować dietę.
Co można jeść przy zapaleniu żołądka?
Zadaj pytanie gastroenterologii «Doctorpro»
Żywienie dietetyczne w zapaleniu błony śluzowej żołądka pomaga normalizować produkcję kwasu solnego i zmniejsza podrażnienie błony śluzowej żołądka. Aby pokarm miał czas na strawienie i nie doszło do nadmiernego obciążenia błony śluzowej żołądka, konieczne jest spożywanie niewielkich posiłków. Średnio należy jeść około 5-6 razy w ciągu dnia. Dieta w ostrym zapaleniu żołądka obejmuje:
- chude mięso (królik, kurczak, cielęcina, indyk) i ryby (mintaj, szczupak, okoń rzeczny, dorsz);
- wczorajszy chleb pszenny, herbatniki;
- gotowane jajka (maksymalnie dwa dziennie).
Dieta przy ostrym zapaleniu żołądka obejmuje zupy warzywne gotowane na wodzie z dodatkiem produktów zbożowych, a także gotowane kasze (gryczana, ryż, płatki owsiane). Przy zapaleniu błony śluzowej żołądka można jeść następujące warzywa: ziemniaki, buraki, cukinię, kalafior, marchew. Z owoców można jeść awokado, banany, pieczone jabłka i gruszki.
W przypadku erozyjnego zapalenia błony śluzowej żołądka (pojawienie się powierzchownych ubytków na błonie śluzowej) i zanikowego zapalenia błony śluzowej żołądka (ścieńczenie warstwy śluzowej żołądka) dieta powinna być jak najbardziej rygorystyczna. Wszystkie potrawy muszą być gotowane w wodzie lub na parze. Należy spożywać pokarmy o optymalnej temperaturze (nie za gorące i nie za zimne) oraz dokładnie przeżuwać pokarm.
Dieta w przewlekłym zapaleniu błony śluzowej żołądka obejmuje dania gotowane na parze (kotlety, klopsiki), niskotłuszczowe produkty mleczne i kwaśne mleko, zupy na bulionach warzywnych. Powyższe pokarmy są również dozwolone przy zapaleniu trzustki. Specjalna dieta przy zapaleniu trzustki jest niezbędna do normalizacji procesów trawienia i przyswajania składników odżywczych z żywności.
Jeśli pacjent nie przestrzega zaleceń dietetycznych, zapalenie żołądka może prowadzić do choroby wrzodowej, krwawienia i anemii. Dieta na chorobę wrzodową powinna być również zbilansowana i zawierać wszystkie niezbędne witaminy i mikroelementy. Potrawy powinny być gotowane na parze lub pieczone w piekarniku.
Czego nie wolno jeść przy zapaleniu żołądka?
Niedozwolone produkty spożywcze przy zapaleniu błony śluzowej żołądka to tłuste mięsa (wieprzowina, baranina), produkty wędzone, solone ryby, kiełbasy, smalec. W przypadku zapalenia błony śluzowej żołądka nie należy jeść:
- żyto i świeży chleb;
- kasza perłowa, jęczmienna, kukurydziana;
- tłuste produkty mleczne.
Dieta przy zapaleniu błony śluzowej żołądka wyklucza przyprawy, konserwy mięsne i rybne, produkty marynowane i peklowane. Należy również ograniczyć spożycie twardego sera, produktów z ciasta francuskiego i maślanego. Z warzyw nie należy spożywać cebuli, czosnku, szpinaku, szczawiu, grzybów. Aby nie powodować podrażnienia błony śluzowej żołądka, konieczna jest rezygnacja z następujących warzyw:
- kapusta biała;
- bakłażany;
- rzodkiewki;
- rzepa;
- papryka.
Oprócz tego, z diety należy wykluczyć zupy na bulionie mięsnym i rybnym. Należy unikać kawy i alkoholu, ponieważ zwiększają stan zapalny błony śluzowej żołądka.
Dieta przy cukrzycy ze współistniejącym zapaleniem błony śluzowej żołądka polega na przygotowywaniu potraw z uwzględnieniem jednostek chlebowych, - jedna jednostka to 12 g węglowodanów. Nie należy spożywać pokarmów zawierających łatwo przyswajalne (proste) węglowodany (kasza manna, tłuczone ziemniaki).
Dozwolone i zabronione pokarmy przy zapaleniu żołądka
Co pić przy zapaleniu żołądka?
Przy zapaleniu żołądka można pić słabą herbatę, wywar z dzikiej róży, a także sok bananowy, truskawkowy i marchewkowy w małych ilościach. W przypadku zaostrzenia niedokwaśności żołądka zaleca się picie wody mineralnej w celu normalizacji kwasowości.
Mleko, kefir i twaróg przy zapaleniu żołądka
Przy zapaleniu błony śluzowej żołądka można spożywać odtłuszczone mleko, jogurt, twaróg i kefir, ponieważ zawierają one probiotyki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego. Gastroenterolodzy zalecają spożywanie nabiału i fermentowanych produktów mlecznych w małych ilościach, aby określić ich indywidualną tolerancję u pacjenta.
Dieta w zapaleniu żołądka ze zwiększoną kwasowością
W zapaleniu żołądka z nadkwasotą zwiększa się wydzielanie kwasu solnego, co prowadzi do stanu zapalnego i uszkodzenia ścian żołądka. W przypadku zapalenia żołądka z nadkwaśnością dieta powinna obejmować pokarmy, które pomagają zmniejszyć ilość soku żołądkowego. Dieta w zapaleniu żołądka o zwiększonej kwasowości:
- gotowane, duszone, pieczone warzywa;
- chude mięso i ryby;
- zupy warzywne;
- kasza owsiana, ryż, kasza manna i kasza gryczana.
W przypadku zapalenia żołądka o wysokiej kwasowości można jeść owoce kaki bez skórki, niekwaśne odmiany jabłek, gruszek, bananów. Aby zneutralizować sok żołądkowy i poprawić pracę przewodu pokarmowego przy zapaleniu żołądka, można pić sok z ziemniaka.
W nadkwaśnym zapaleniu żołądka należy wykluczyć z diety cebulę, kapustę, pomidory, grzyby, a także buliony rybne i mięsne oraz marynaty. Konieczne jest również wykluczenie pikantnych przekąsek warzywnych, wędzonego mięsa, wyrobów cukierniczych z ciasta maślanego ciast, czarnego chleba.
Dieta w zapaleniu żołądka z obniżoną kwasowością
W przypadku zapalenia żołądka o zbyt niskiej kwasowości trawienie i wchłanianie pokarmu są zaburzone, dlatego konieczne jest spożywanie pokarmów, które pomagają wzmocnić motorykę żołądka i stymulują produkcję soku żołądkowego. Dieta w zapaleniu żołądka o niskiej kwasowości:
- jajka (w formie jajecznicy lub omletu);
- dobrze ugotowana owsianka;
- gotowany makaron.
Menu przy zapaleniu żołądka obejmuje pokarmy o wysokiej wartości odżywczej: chude mięso, gotowane i pieczone ryby, zupy z dodatkiem kasz. W przypadku zapalenia żołądka można i obniżonej kwasowości można pić soki: morelowy, marchwiowy i dyniowy.
Należy również spożywać warzywa (brokuły, pomidory, dynię, ogórki, marchew) w celu normalizacji pracy żołądka. W przypadku zapalenia żołądka z obniżoną kwasowością można spożywać następujące owoce:
- banany
- jabłka;
- owoce cytrusowe (mandarynki, grejpfruty, pomarańcze).
Dieta przy zapaleniu żołądka o obniżonej kwasowości nie powinna zawierać konserw mięsnych i rybnych, zupy fasolowej i grochowej, cebuli, czosnku, rzodkiewki, słodkiej papryki. Przy zapaleniu żołądka o obniżonej kwasowości konieczne jest zmniejszenie spożycia słodyczy i czekolady.
Dieta przy zapaleniu żołądka: menu na tydzień z przepisami
Posiłki przy zapaleniu żołądka powinny być zbilansowane i zawierać wystarczającą ilość głównych składników odżywczych – białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin i mikroelementów. Żywność powinna być gotowana na parze bądź przygotowywana w piekarniku lub multicookerze. Oto przykładowe menu tygodniowe na zapalenie żołądka: